Home

Friday, March 2, 2012

Bersediakah anda wahai wanita?

Salam Ukhwah and Hello There.
Bersediakah anda wahai wanita untuk menjadi seorang isteri? 
Yes honestly, soalan ni selalu bermain dalam kepala aku. Entah kenapa, if comes to 'ijab kabul' thingy, i will be more serious. Bagi yang tak tahu, mesti cakap. Alaa, apa tunggu lagi. Kawen je la myra oi. Ok guys, memang NIKAH tu mudah, even ISLAM pun mengalakkan kita nikah awal, but plss think out of box for a moment. Tanggungjawab tu mudah seperti yang disangka ke? :)


Maybe ada orang tak nampak dari sudut yang lain. What they only know is ; Aku kawen dengan dia, aku bebas nak buat apa saja dengan dia. Tapi sedarkah kita yang dosa kita si suami yang bakal tanggung? Syurga kita juga terletak bawah telapak kaki suami? Makan pakainya juga adalah tanggungjawab kita sebagai isteri? Hm.


Hakikatnya, masih ramai yang ambik mudah. Soal dosa pahala macam tak ada apa. Wahhh. Kalau lah betul macam di fikirkan tu, esok jugak aku pegi jumpa tok kadi. Yer dak BS? Hihi :D To make things clear, kita perlulah bersedia physically and mentally not just in term of material. Jangan terlalu gelojoh mengejar nafsu. Duit ringgit boleh di cari. Fikir untuk jangka masa panjang.


Bersediakah zahiriah dan batiniah kita? Memasak, mengemas, basuh baju, mop rumah, gosok baju suami, sentiasa ada untuk suami bila di perlukan. Mampu kah kita??? Sedangkan tanggungjawab wajib sebagai umat islam pun entah kemana. Inikan pula nak dengar kata suami. Itu baru tanggungjawab seorang isteri, belum pikul tanggungjawab sebagai seorang ibu lagi. MasyaAllah :')
Konklusinya, perbaikilah dari sekarang wahai hawa. Angkatlah darjat kita. Ingat, tangan kita mampu mengoncang dunia. Aku tak hentam kalau nak kahwin muda, even sekarang aku pun ada niat tu. Cuma satu je, muhasabah balik diri tu. Mampu ke kita? Sanggup ke kita korbankan zaman muda dengan memikul tanggungjawab berat macam tu? Kalau niat kita baik Allah permudahkan segalanya. Percaya la. Cuma kita je jangan henti berdoa. Tak gitu? :p



Tepuk dada tanya selera. Wassalam.


16 comments:

airazulaikha said...

tepuk dada, tanya hati tanya iman wahai myra..hehhe
wehhh nak ijab jgn lupa ajak aku.. lau tak aku bom umah ko.. hahhaa

syafiqakarim said...

betul myra.bukan mudah.
setakat urus makan minum pakai,
mungkin dah sedia.tp dosa pahala.
wallahualam lah..byk kena prep.

xbole blah komen aira.nak bomoh.
haha.apa apa pun,jemput!kalau x,bom nanti.haha

nurhaniszamshah said...

banyak lagi kena muhasabah diri kan. bukan mudah nak jadi isteri. waduh :)

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

hang dah ready ke blom myra?kursus nikah dah pegi?hehe..semoga cepat kawin la hendaknya..hehe..

me suya said...

betul tu dear..insyaAllah soon to be ur turn will coming my dear.. nt turn akak..akak jemput kamoo okew

Badrina Ibtisam said...

Betul tu! Suka entry ni! (Y)

zazaw said...

myra aku tak reti iron baju
myra aku tak reti lipas baju
myra aku tak reti jahit seluar

myraa aku tak sedia nak kahwen

Myra Arshad (: said...

@aira : insyaallah aku jemput. sabar ekk. hehe ;)

Myra Arshad (: said...

@syafiqakarim : eheemm. akak bile lagi? :p

Myra Arshad (: said...

@nuhaniszamshah : betul2. be prepared. nak kena interview lagi. wuu. sabo je lahh. hihi

Myra Arshad (: said...

@bundle : coming soon. not fully ready lagi laaa. huhu. doakan ye :D

Myra Arshad (: said...

@mesuya : orait dear, jemput tau tauuu! :)

Myra Arshad (: said...

@badrina : thanks dear :)

Myra Arshad (: said...

@zazaw : takpe, sama2 belajar yee sayang. cool ;)

Cik Anita said...

nice entry lah sayang. hurm. Tak kisah lah umur berapa pun, kalau dah berumur pun..kalau tak ready fizikal and mental memang susah. ishkk.. tapi kalau tak ada calon lagi susah. upss

:D

Myra Arshad (: said...

@cikanita : cepat2 ikhtiar cari calon yee. hehe