Home

Friday, January 13, 2012

Kahwin Muda.

Assalamualaikum and Salam ukhwah ;)
KAHWIN? Are you kidding me? Myra Arshad nak kahwin? Har har har.  Bertuah sangat la kan mak aku nak bagi anak manja dia ni kahwin sekarang, but sapa tahu. Allah bukakan pintu hati mak aku ke, Aminnnn. Hehe. Then, kalau bukan aku nak kahwin, motif apakah aku letak title kahwin? LOL :D

No, no, no. Aku just nak share something yg for me 'WOW' jugak lah. Which is, kahwin muda a.k.a kahwin time belajar. Generally, ada pros and cons jugak kahwin muda ni. As for myself, aku rasa awesome kot kahwin muda. Napa aku cakap macam tu?

Ok. first. Boleh elakkan maksiat. Ye la, dari duk usung merata anak dara orang kan. Baek menikah je terus. Yer dop? Then, kahwin tu kan membawa berkat. Seriously, hari2 korang nak rindu2 pun tak jadi zina hati. Lagi tambah pahala ada la. Kan? :)

For the time being, tak semua yang kita rasa indah tu indah bagi orang lain jugak. Yang tak bestnya kahwin muda ni ; pening fikir pasal duit. And i guess, ramai lelaki yang kahwin lambat tu sibuk mencari aset dulu kot, then baru kahwin. Hihi. Next, masyarakat. Like seriously, bukan korang tak kenal masyarakat zaman sekarang. Wah wah. Bab bergosip/ mengumpat dalam kain luar kain semua serah kat dorang. Haha

Tapi aku respect la sapa yang dapat kahwin awal tu, maybe Allah dah bagi dia petunjuk dan permudahkan jodoh dia. Alhamdulillah. Cuma satu je, kalau kahwin awal mana sekalipun, bab - bab agama janganla ambik mudah. Kena lah tahu jaga aib pasangan, cara2 nak menangani masalah rumahtangga dan what not. Orang cakap kahwin ni paling senang nak dapat pahala, and paling senang jugak nak dapat dosa. Kannn? ^_^

And for those yang nak kumpul duit dulu, nak bahagiakan mak ayah dulu. InsyaAllah. Moga Allah ringankan beban korang. Moga Allah permudahkan segalanya. Yang penting, tetapkan niat. Teguhkan iman. Hee. Wallaweh, aku ni propa je lebih pasal kahwin macam aku dah kahwin. Kehkeh. Tak la, benda macam ni bole jadi semangat jugak for myself. Jom start saving kawan2. Bear in mind, jangan letak kehendak melebihi keperluan :)

Always remember ; Don't straight away jump into marriage without make istikhara. Have faith in Allah.


Much Love, 

17 comments:

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said...

kawin je la cecepat myra..hehe..

Cik Anita said...

nice entry lah dear. Tapi dalam umur akak sekarang ni, dah terlambat nak terjebak dalam kes kawen muda ni. Sebab umur dah stabil nak kawin! tapi the probs tak ada calon hati pulak. aduhaiiii. memang tak dapat nak rasa pahala kahwin tu. muehehehe.

kot lepas ni Myra boleh buat entry kahwen lambat or andalusia.. hihihi.


p/s selamat pengantin baru Myra! upsss. ini ucapan advanced. heeee :P

cik dila said...

rasa kawen awal sgt awesome tp prob nye bile dgr kwn2 yg kawen awal always merungut tak de duit,sedih..

Shouldn't be kan?

Tp ade yg bahagia,depends la on how diorang manage. ;)

Myra nak kawen awal? eheh..cepucemas je soklan.

syafiqakarim said...

ecece..
ada apa apa ke ni yanggg..

me suya said...

wish u found ur shine soon baby.. Heee akak doakan yg terbaik utk myra.. Btw, restu keluarga tu penting and then, take care yourself.

Myra Arshad (: said...

@bundle : huhu. bukan tak mo kahwin, tapi bnyak halangan pulak :D

Myra Arshad (: said...

@cikanita : takda calon hati? lahaii. cepat2 edarkan borang. hihi. thanks for ur complment :p

Myra Arshad (: said...

@cikdila : wah wah. cepumas betul soalan. hihi. insyaAllah ada jodoh, kahwin la nanti. bab duit tu no dua. kena la pandai berjimat ;)

Myra Arshad (: said...

@syafiqakarim : wuuu. kite nak kahwin lahh. hahaha xD

Myra Arshad (: said...

@me suya : thanks kak. yes i know, restu allah terletak kpd restu ibu ayah. huhu :)

Hiro said...

nak nikoh awal..tapi tak de pitis..cene.

Myra Arshad (: said...

@hiro : pitis belakang kiro. yg penting, sah dulu :D

me said...

http://myraluvherlife.blogspot.com/

ni antara contoh pasangan yang memilih kahwin muda. kita doakan mereka ya...(^_^)

Myra Arshad (: said...

@me : yeahh, selalu go thru dat blog. thanks anyway :)

Myra Arshad (: said...

@me : yeahh, selalu go thru dat blog. thanks anyway :)

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said...

hai mira ... awak, skrg ni mmg hot issue tau kahwin awl vs kahwin muda ni .. hehehe .. sy taktau la bila lagi .. :)

Myra Arshad (: said...

@naurah : betul2. insyaAllah sampai seru nanti ada la =)